Δημήτρης Α Γουρλής, MD, EHS
Ειδικός Παθολόγος, Κλινικός Υπερτασιολόγος
Εμβόλια - Εποχική γρίπη

Tι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών της γρίπης, οι A, B, C. Οι ιοί τύπου A και B αποτελούν τα κύρια αίτια της γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή / και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Πρέπει να προσέξουμε πως με την ορθή αυστηρή έννοια του όρου γρίπη, περιγράφουμε λοιμώξεις που οφείλονται στους προαναφερθέντες ιούς.  

 

Πώς μεταδίδεται η γρίπη?

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή των σταγονιδίων. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω των χεριών όταν κάποιος αγγίζει επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρό και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη δυνατότητα και πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, οι ασθενείς θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντηλο όταν φταρνίζονται ή βήχουν και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.


Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο ακόλουθος σύνδεσμος σας παραπέμπει στη ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό.

Συχνές ερωτήσεις για την γρίπηΓουρλής Δημήτρης Παθολόγος Υπερτασιολόγος
Gourlis Dimitris Internist Hypertension specialist
Πιστοποιημένα πιεσόμετρα
Αλάτι και υπέρταση
Μέτρηση της πίεσης στο σπίτι
Εμβόλια - Εποχική γρίπη
Ομιλίες
Βιογραφικό - Curriculum Vitae
Το ιατρείο
Επικοινωνία